Sanovnik.bg»Статии»Сънища»Безсъние»Причините за безсъние и нарушение на съня

Причините за безсъние и нарушение на съня

AdminAdmin
Администратор
659325
Бесъние

За изучаването на парадоксалния сън са проведени много експерименти. Оказва се, че на всеки 80-90 минути той задължително сменя дълбокия сън. При първото си идване парадоксалният сън не е продължителен - само 9 минути -най-краткият сред всички останали нощни цикли. С наближаването на утрото периодите на парадоксалния сън стават по-дълги, а преди събуждане - може да продължи и повече от 30 минути. В рамките на една нощ общата продължителност на парадоксалния сън е от 1.5 до 2 часа.

Какво се случва в мозъка по това време?

В тази фаза човек сънува. Без и най-малко съмнение, е доказано, че само в тази фаза на съня човек сънува. Доказано е още, че всички хора без изключение сънуват, само че едни си спомнят за това, а останалите - не, защото организмът не може без това. Това заключение е направено от многократното повторение на експериментите, в които хората, участващи в тези експерименти, когато започне фазата на парадоксалния сън, започват да сънуват, което се доказва и от движението на очите.

Ако хората, участващи в експеримента по принуда, не могат да преминат през тази фаза на съня, се наблюдава рязка промяна в характера: стават раздразнителни, тревожни, мнителни, трудно се концентрират или обратно - вглъбяват се в една мисъл. Всичко това са неприятни последствия от липсата на сънища.

Изучавайки сънищата, учените са установили интересни, често необясними, а понякога просто интригуващи факти.

Спане

Жените страдат по-често от безсъние

Младите хора обикновено се оплакват от трудно заспиване, а по-възрастните - от събуждане през нощта. Неотдавнашни изследвания сочат, че рискът от появата на безсъние при жените е по-голям, отколкото при мъжете.

- в 37 на сто от случаите причините се отдават на стрес;

- в 38 на сто - на неоснователно безпокойство;

- в 22 на сто - на депресията.

За съжаление, повечето хора се примиряват с този факт, като действат на принципа - по-добре да не правя нищо и да чакам проблемът да се разреши от само себе си, тъй като това е нелечим проблем.

Количеството на загубения сън е значително по-малко, отколкото съобщават страдащите. Съществуват много причини за безсънието.

Депресията например причинява безсъние, при което човек се буди рано сутрин и не може да заспи отново. Алкохолната зависимост може да причини събуждане рано сутрин, безпокойството - да предизвика трудно заспиване, а болката и заболявания, като емфизем, нервно безапетитие и деменция могат да попречат на заспиването. Казано с други думи, безсъние е, когато човек не успява да извлече полза от почивката, защото спи прекалено малко или пък спи лошо.

Безсънието е част от проблема с нарушенията на съня, дължащи се на нарушения в ритъма, количеството и качеството на съня, както и (нарколепсия - прекалено много спане).

Кошмари

Друга група от нарушенията на съня са парасънищата, дължащи се на наличието на аномално и нежелано събитие по време на съня или при прехода от будно състояние към сън.

В тази група влизат:

- сомнамбулизмът

- сомналоквизмът (говоренето на сън)

- кошмари

- бруксизъм (скърцане със зъби)

- синдром на почиващите крака

Продължителността на съня се различава при различните хора и може да претърпи промени с течение на годините при един и същ човек. Това са:

- изолирани епизоди, които траят няколко дни и обикновено съпътстват особено стресиращи събития;

- продължава по-малко от три седмици, изчезва спонтанно или с приемането на лекарства.

Когато едно такова състояние продължи повече от месец, е задължително да се обърнете към терапевт.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest